7 сәуір — Дүниежүзілік денсаулық күні атап өтілді. Оның басты мақсаты қоғамның назарын денсаулық проблемаларына аудару.
Денсаулықты сақтау - бұл әр адамның міндеті ғана емес, сонымен қатар қоғамдық және мемлекеттік ұйымдар, денсаулық сақтау жүйелері жүргізетін шаралардың кең спектрі.
2022 жылы Дүниежүзілік денсаулық күні "Біздің планетамыз, біздің денсаулығымыз" атты жаһандық идеологияға арналған. Пандемия, планетарлық экологиялық дағдарыс, қатерлі ісік, астма және жүрек аурулары сияқты аурулардың әсерінен ДДҰ әлемдік қоғамдастықтың назарын адам денсаулығы мен планетаны қорғауға, адамның әл-ауқатына бағытталған қоғам құру қозғалысын күшейтуге бағыттайды.
ДДҰ қазіргі әлемде адамдардың денсаулығына көптеген түрлі факторлар әсер ететінін атап өтті. Бұл қоршаған ортаның ластануы және тамақ сапасына байланысты аурулардың таралуы, алкоголь мен темекінің адам денсаулығына әсерін Дүниежүзілік індеттің салдарымен салыстыруға болады.
Климаттық дағдарыс адам денсаулығына ең үлкен қауіптердің бірі болуда. Ластаушы заттар мен пластиктар мұхиттардың тереңдігіне, сондай-ақ тамақ өндіру жүйелеріне енеді. Парниктік газдардың атмосфераға шығарылуы бүкіл әлемде семіздікке, онкологиялық және жүрек-тамыр аурулары санының өсуіне әкеледі.
ДДҰ-ның есебі бойынша әлемде 2 млрд. адамның қауіпсіз ауыз суға қол жетімділігі жоқ, сондықтан су көздерін қорғау, ағынды сулардың, қалдықтар мен химиялық заттардың көлдерге, өзендер мен жерасты суларына түсуіне жол бермеу маңызды.
Әлемде 3,6 миллиард адамның қауіпсіз дәретханаларды пайдалану мүмкіндігі жоқ, жыл сайын судың ластануы мен санитарияның болмауынан туындаған диарея ауруларынан 829 000 адам қайтыс болады.
7 сәуірде бүкіл әлемде денсаулықты насихаттайтын, ағартушылық түрлі іс-шаралар өткізіледі: семинарлар, дәрістер, вебинарлар, конференциялар.
ДДҰ денсаулықты сақтау үшін мыналарды ұсынады:
Белсенді өмір салтын жүргізу. Отырықшы жұмыс аптасы кемінде 150 минут орташа немесе 75 минут қарқынды физикалық белсенділікпен өтелуі керек.
Дұрыс тамақтану. Күніне көкөністер мен жемістер, дәнді дақылдар, ет – оның майсыз сорттары, жаңғақтар, кептірілген жемістермен рационде кем дегенде 400 г. тұтынылу қажет. Тұз, қант, майларды шектеу керек. Өнімдерді аспаздық өңдеу әдісі ретінде бумен пісіруді, бұқтыруды, пісіруді таңдаған дұрыс. Тұзды қабылдауды күніне 5 г-ға дейін шектеу өте маңызды;
Психоэмоционалды шамадан тыс жүктемелерден сақтану және стресстік жағдайлардан аулақ болу;
Еңбек пен тынығудың тепе – теңдігін сақтап, денені толық қалпына келтіру үшін ұйқыға кем дегенде 7-8 сағат беру;
Жаман әдеттерден, ең алдымен темекі шегуден және шамадан тыс алкогольді пайдаланудан бас тарту.